Kaikki Pohjois-Pohjanmaan ehdokkaat
Kuntien rooli rajoittuu siihen, että ne ovat voineet vuokrata hyvinvointialueelle (Pohjois-Pohjanmaalla Pohteelle) tiloja. Vuoden 2026 alusta kuntien on yhtiöitettävä vuokrattavat tilat, ja periaatteessa se avaan mahdollisuuden Pohteellekin kilpailuttaa vuokrasopimukset. Pohde ei voi edes ostaa tukipalveluja eli siivousta ja ateriapalveluja kunnalta suoraan, vaan kunnan on yhtiöitettävä nämä palvelut ja Pohteen on kilpailutettava ne markkinoilla. Tämä johtaa siihen, että Pohteen on käytännössä hyväksyttävä halvin tarjous.
Lisäksi valtuusto päättää talousarviossaan palvelujen rahoittamisesta ja asiakasmaksuista. Rahaa osoitetaan toimialueille, mutta johtavat viranhaltijat päättävät rahan tarkemmasta allokoinnista eri toimintoihin ja yksiköihin. Samalla viranhaltijat päättävät henkilöstön sijoittelusta määrärahojen puitteissa. Käytännössä siis palveluverkosta päättäminen jää viranhaltijoille.
Kannattaa siis tutustua Pohteen hallintosääntöön, Hallintosaanto-1.1.2025-alkaen.pdf. Käytännössä Pohteen hallituksella on paljon valtaa, ja uusi hallintosääntö, joka astuu voimaan uuden valtuuston aloittaessa antaa sitä hallitukselle lisää. Keskeistä vallankäyttöä on myös ns. poliittinen ohjaus, jota hallitus antaa johtaville viranhaltijoille. Hallitus päättää myös suuremmista hankinnoista hallintosäännön rajoissa.
Näistä tärkein lienee tulevaisuuslautakunta, joka on toiminut ikään kuin hallituksen valiokuntana, eli on valmistellut hallitukselle ja edelleen valtuustolle mm. strategian ja järjestämissuunnitelman. Lisäksi lautakunta on päättänyt mm. palvelusetelien sääntökirjoista, valmistellut hankintaohjetta, eikä vähäisimpänä, päättänyt monista palvelukriteereistä, eli siitä millä perusteilla alueen asukkaat saavat sote-palvelunsa. Turvallisuuslautakunta on käsitellyt pelastus- ja ensihoitoasioita ja yhdyspintalautakunta Pohteen ja kuntien yhteistyötä, mm. hyvinvointisuunnitelmia.
Yhdyspinta kunnan ja Pohteen välillä ei olekaan vielä aivan selvä, kun uudistus on jossain määrin ”vaiheessa”. Keskeistä on ymmärtää, että terveys- ja sosiaalipalveluista päättää Pohde. Kunta voi järjestää asukkaiden hyvinvointipalveluja, mutta ne kuuluvat eri lainsäädännön piiriin kuin Pohteen järjestämät palvelut.
Miksi et siis äänestäisi aluevaalissa ehdokasta, joka tuntee ihmisten arjen, joka ymmärtää päätöksenteon monimutkaiset kuviot ja joka kykenee poliittiseen yhteistyöhön alueen asukkaiden parhaaksi?